Представляємо Puyo!

Пропонуємо Вам цикл перекладів блогу Puyo.
Оригінал статті ви можете прочитати на сайті reachmahjong.com

Вступ

Це перша стаття щодо ефективності тайлів для новачків. Якщо ви трохи розумієтесь в ріічи-маджонгу, то можете сміливо пропускати частину тексту, аж до теорії.

Можливо, ви грали в інші різновиди маджонгу (у Гонконгський або Тайванський), саме в ріічі-маджонгу ефективність займає провідну роль. Тому після вивчення правил необхідно якнайбільше працювати над ефективністю. Трохи нижче ми розповімо, чому це так важливо.

У ріічі-маджонгу важливе місце, а не кількість очок

Новачки повинні зрозуміти, щастя не в кількості очок, а в місці, яке займаєш. У ріічі-маджонгу місце підраховується наприкінці ханчана (або тонпусена). Загальний рівень гри можна підрахувати середнім місцем за усі зіграні вами ігри. У тонпусену всього 4 роздачі, і будьте впевнені, якщо ви не зможете жодного разу виграти, то першого місця вам не бачити. Наприклад у Гонконзькому маджонгу, можна всю гру чекати на одну дорогу руку, яка і зробить вас переможцем. В Україні ця тактика не працює. Якщо ви не зможете зібрати жодної руки, виграти не вийде.

Важливість закритих рук

Одного погляду на список комбінацій достатньо, щоб зрозуміти важливість гри у закриту. Адже якщо ви вийшли в темпай із повністю закритою рукою, у вас з’являється шанс оголосити ріічі (а це ще один хан), а при виграші вам відкриється додаткова дора. А ще, у ріічі-маджонгу є кілька комбінацій, які збираються лише у закриту, а деякі стають дорожчими, якщо їх зібрати у закриту.

Система підрахунку очок

У ріічі-маджонгу досить самобутня система підрахунку очок: Між 1-4 хан, окуляри фактично подвоюються, але коли вартість руки 5 хан і більше картина дуже змінюється. Для прикладу візьмемо 5 хан, це манган (8000 очок для не дилера і 12000 для дилера), на 1 хан більше ханеман (12000 для не дилера, 18000 для дилера) і рука дорожчає лише на 50%. А якщо ми додамо ще один хан, то взагалі нічого не зміниться.

У Гонконзькому маджонгу різниця між 5 і 8 “ханами” приблизно у вісім разів. А в річічі-маджонзі всього лише в два рази. Тому в річічі-маджонзі можливість зібрати дуже дорогу руку мала, до того ж ефективність збору подібних рук низька. Граючи із червоними п’ятірками, у кожного гравця в середньому буде по дві дори. І навіть виграючи руку вартістю 3-4 хан, це явище стане для вас очевидним.

Тому що в грі ставати багато дор, реалізувати руку вартістю в 3-4 хан не важко. А що справді треба робити, то це збільшувати відсоток перемог. І тут допоможе нам приходить поняття ефективність тайлов.

Гаразд, достатньо на сьогодні балачки, переходимо до основної теоретичної частини.

Ефективність тайлів для новачків

(Взято з: http://blog.jpmahjong.net/read.php/504.htm)

Ефективність дозволяє реалізувати переможну руку з найкоротшим проміжком часу. У ріічі-маджонгу це означає першим зібрати чотири сети та пару. Тому, під ефективністю мається на увазі скидання в першу чергу найбільш марних тайлів в поточній руці (тобто тайлів, які з меншим шансом зберуться в сеті).

Корисність цієї техніки починається з моменту роздачі тайлів.

2m2m3m6m7m1p4p4p9p2s4s5s9s7z

І що ви робитимете з такою стартовою рукою?

Порядок скидання тайлів

Тут все досить просто, потрібно скидати найнепотрібніші тайли. І які тайли тут не потрібні? Звичайно ж слід насамперед скинути самотній 2z, тому що все що з ним можна зробити, це отримати до нього пару (або пізніше пон). А оскільки він не додасть нам яку, то і корисність його низька. Варто звернути увагу на так звані “яку-тайли” (це дракони, вітер місця або раунду), вони мають трохи іншу цінність для руки. Адже можна зібрати якусь умову і безперешкодно оголошувати сети з інших гравців. Тому їхня цінність набагато більша, ніж у інших вітрів, що не є вітром раунду або місця.

Після непотрібних вітрів слід скидати одинокі термінали, у разі це 1p9p та 9s. Тому що вони неминуче стануть частиною канчанів та пінчанів. Однак, у нашому прикладі, краще першою скинути 1p, а не 9p. Все тому, що у нас в руці вже є 4p,  і навіть якщо після скидання 1p  ми візьмемо 3p або 2p ми їх легко зможемо використовувати разом з четвірками. З іншого боку, якщо ми першим скинемо 9p, а потім до нас прийде 7p или 8p, це буде погано, адже ми не зможемо їх ніяк пов’язати з існуючими у нас в руці 4p. Тоді виходить, що скидання 1p буде рівнозначним скиданню благородного тайла.

Щоб трохи спростити нам життя складемо список скидання непотрібних тайлів на початку гри:

  1. Самотні благородні (не яку-тайли) та 1 або 9, якщо в руці є 4 або 6.
  2. Самотні 1 та 9.
  3. Самотні яку-тайли.
  4. Самотні 2 та 8.
  5. Самотні 3 та 7 з пінчанів.

(Ситуація зі скиданням 3 і 7 може змінюватися, залежно від складу руки)

2m4m 5m5m6m 9m9m1p 4p3s 4s 5s7s7s 9s7z

У цьому випадку 1p марна, її можна скидати насамперед. Але у цієї руки мало шансів стати чимось дорогим, тому одразу скидати 7z буде дуже поганою ідеєю, хоч він і є самотнім благородним тайлом.

Або ще один приклад:

1m 4m 5m6m 9m9m2p 6p 8p3s 7s8s 9s 3z

Скидання 3z буде правильним. Хоч ми й маємо 1m і в нас у руці є 4m, але вона у складі 4m 5m 6m, тому наша 1m буде розцінюватися як описано у другому пункті, а не як у першому.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *