Введення в захист: Бетаорі

Відразу обмовлюся, цей документ – вільний переклад однієї зі статей Osamuko’s Mahjong Blog
І відразу про копірайти. Автор цієї статті UmaiKeiki. Всі подяки їм. =)

У першу чергу захист націлений на те, щоб якомога менше скидати на руки опонентам. Іншими словами, граючи на захист ми менше платимо. Всі ви знаєте приказку: “Копійка гривню береже”, і вона  найкраще підходить до ріічі-маджонгу. Ваші очки дуже цінні, тому не віддавайте їх без бою!
Як і в багатьох азартних іграх – хороші руки приходять не відразу, потрібно почекати. А до цього моменту, ваші опоненти будуть намагатися досягти темпаю швидше Вас і вигравати. Не варто переживати! До того ж, чому це Вам потрібно скидати в їх руки і втрачати очки. Та й необачне розкидання очками якраз нашкодить і вийти на перше місце вже буде неможливо. Для ріічі-маджонгу важливіше не “вигравати частіше”, а “віддавати рідше”. Тому набагато краще робити обережні ходи і не втратити очки, ніж ризикувати в надії виграти ще. У цьому нам допоможуть так звані “безпечні тайли” – тайли на які супротивник чекає з меншою ймовірністю. На щастя, є кілька основних тактик, які допоможуть нам дізнатися, які ж тайли небезпечні, а які ні. Основні – це Бетаорі, Судзі і Кабе. Проти сильніших гравців підійдуть Дамато і Сакі-гірі (але про це іншим разом).

І ще одне невелике застереження про читання дискарда. Це не точна наука, ви не зможете з 100% упевненістю передбачити що сховане в руках опонентів. І не сподівайтеся, що вашу теорію всі без винятку будуть підтримувати.

Бетаорі

Бетаорі – захист “номер один” в ріічі-маджонзі. Більшість гравців застосовують бетаорі в той момент, коли хтось оголошує ріічі, і можливо виграє в цій роздачі. Не турбуйтеся коли хтось виграє, буває. А турбуватися варто про те, що саме ви скинете потрібний тайл і будете платити йому за всіх. Щоб цього уникнути доведеться скидати корисні для вашої руки тайли, або навіть скидати сети (mentsu).

Ой! Скидати майже завершену руку? Деякі почувши це відразу ж підуть не попрощавшись. А я наполягаю, що це дуже важлива стратегія і її варто спробувати. Просто поспостерігайте за іншими гравцями, коли оголошується ріічі. Швидше за все опоненти почнуть скидати тайли, які явно покажуть, що вони в бетаорі. І потрапити в рон буде судитись саме вам! Головне зрозуміти: опонент у темпаї, і з хвилини на хвилину виграє, а у вас 2 шантен і чи має сенс продовжувати атаку? Це займе набагато більше часу і поки рука перетворитися хоча б у темпай, доведеться скидати небезпечні тайли.

До речі, нотен платіж не може бути відмазкою від того, щоб не використовувати бетаорі. При закінченні роздачі Нотен гравець виплачує 1000, 1500 або 3000 очок, що набагато краще, ніж оплатити рон. (Найчастіше потрапивши в ріічі, ви будете виплачувати більше 3000 очок.) Все одно ці виплати незначні й у перебігу гри їх можна компенсувати.

Ну все, ми вирішили, що будемо скидати руку і намагатися не програти. Як же це робити? Насправді все не складно, дотримуючись кількох правил:

1. Скидання фурітен тайлів.

2. Скидання в неможливі очікування.

3. Скидання в неймовірні очікування.

4. Скидання в неймовірні якові.

5. Схрестити пальці … і скидати сети.

 

1. Скидання фурітен тайлів.

У будь-який ваш хід є один 100% безпечний тайл – це тайл скинутий вашим каміча (гравцем ліворуч). У цей момент всі три гравці знаходяться в тимчасовому фурітені на цей тайл. Тому, якщо у вас є цей тайл, скидайте не роздумуючи і ніхто не зможе виграти на ньому.

Крім того, якщо протягом партії кожен гравець скинув один і той же тайл, і у вас є останній – скидайте не роздумуючи. Він теж на 100% безпечний, тому що всі гравці фурітен на нього. Різниця лише в тому, що тайл скинутий каміча залишається безпечний тільки поточне коло. Такі тайли варто викидати в першу чергу, адже наступного колу гравці вийдуть з тимчасового фурітена.

Ви будете використовувати бетаорі в основному проти гравця, що оголосив ріічі. Варто звернути увагу на його дискард як до, так і після оголошення ріічі. Всі ці тайли безпечні. Так само можна дивитися на скиди інших гравців, які вони зробили після оголошення ріічі. Адже якщо гравець, що оголосив ріічі, не оголосив рон на скинутих тайлах, вони теж будуть безпечні. (Єдина причина по якій вони можуть стати небезпечними – це умисний пропуск тайлу для подорожчання руки.  Така підстава не працює, коли гравець у ріічі –  пропустивши рон, він стає фурітен.)

Фурітен тайли найбільш безпечні. Якщо раптом хтось оголошує ріічі, першою справою скидайте саме їх. Це ключ до порятунку. Скидання фурітен тайлів дає вам ще один круг для маневрів. З кожним новим раундом, уникаючи небезпечного скидання, ви наближаєте себе до моменту, коли хтось інший заплатить за вас скинувши в рон! До того ж з кожним колом захищатися стане легше, будуть з’являтися нові фурітен тайли.

2. Неможливі очікування.

Неможливі очікування – це дуже рідкісні ситуації, але дивіться в обидва, раптом ви їх знайдете. Головними кандидатами на Неможливе очікування – благородні тайли (Jihai), адже з ними не побудуєш чи. А основними типами очікування будуть Сянпон і Танки. (13 сиріт виняток, але його визначити простіше.)

Простий приклад: у вас на руках чун (червоний дракон), і інші три видно з дискардах інших гравців. Це означає що ніхто не зможе побудувати очікування сянпон або танкі на чунах. Це так само працює, коли у вас два на руках і два видимі в дискарді, або в будь-який інший ситуації, коли вам видно всі чотири чуни (включаючи індикатор Дори).

Знаходити неможливі очікування у мастях складніше, тому як потрібно побачити заблоковане чи. Давайте припустимо, що видно всі   4m  і  7m.  Це означає, що ніхто з ваших опонентів не зможе побудувати чі на тайла  5m  або 6m, і єдиним можливим очікуванням для  5m і 6m буде тільки сянпон і танкі. Тобто, якщо у вас є остання  5m  або 6m, вони 100% безпечні.

3: Неймовірні очікування

Ми розібралися, що фурітен і неможливі очікування дають нам безпечні тайли, але що робити, якщо вони все-таки закінчилися? Нам доведеться скидати “найбільш безпечні” тайли, на які МОЖЕ чекати опонент, але ймовірність цього дуже мала.

Уявімо, що суперники досить добре грають, і знають, як правильно і ефективно атакувати. І яке ж очікування вони виберуть? Рянмен? В точку! Через те, що рянмен (очікування в 2 сторони) вважається “найкращим” очікуванням, його частіше застосовують. Чим менше ефективність очікування, тим рідше воно зустрічається в ріічі. Раз ми намагаємося уникнути скидання в рон, то нам слід скидати у неефективні очікування, такі як танкі (очікування в пару). Наше завдання не скидати тайли, які можуть бути використані в рянмен-очікуваннях.

Стратегія зносу в танкі або сянпон схожа на розглянуту вище. Давайте повернемося до прикладу з чунами. Змінимо ситуацію і уявімо, що один чун у вас і більше ніде його немає. Такий тайл вважається “живим” і поки дуже небезпечний. Що відбувається, якщо скидають одного чуна? Ефективність очікування на чуна в пон вже менше, але деякі гравці будуть його чекати заради отримання додаткового хана. А що якщо два чуна видно? Сянпон вже неможливий і єдине очікування – танкі. Так вже набагато безпечніше. Але не варто розслаблятися, якщо Чун дора, то очікування в пару досить поширене явище.

І ось, коли закінчуються зноси у малоймовірні танкі або сянпон, ми повинні розглядати канчани і пенчани, але уникаючи рянменів. Тобто, ми повинні блокувати рянмени.

Давайте уявимо, що всі 4m   видно. Це означає, що немає рянмена в 2m3m. (Ну, все одно хтось може чекати 1m, і це технічно рянмен в одну сторону.) Можливі очікування для 2m  – танкі, сянпон і канчан; для 3m  – танкі, сянпон і пенчан. Якщо видно три тайла, то сянпон вже неможливий. Якщо видно всі 4 (тобто 3 в дискарді і один у вас на руках), то і танкі вже неможливе. Залишається тільки Канчан / пенчан.

Ми також можемо використовувати Судзі для визначення який рянмен найбільш небезпечний. Повернемося знову до нашого прикладу, опонент фурітен на 4m. Це означає, що 1m4m і 4m7m  найменш небезпечні, оскільки він вже фурітен на одну зі сторін. У цьому випадку  1m більш безпечна, тому що на неї можна побудувати тільки сянпон або танкі-очікування. А 7m  може бути використана не тільки в сянпон і танки, але і в канчані / пенчані.

Поки наша основна загроза – це рянмен, не варто забувати про пенчан і канчан. Іноді гравці використовують канчан, для того, щоб хитрістю виманити у вас дору. А пенчан частіше зустрічається в ранніх ріічі. І щоб зрозуміти, як це працює, уявімо що ви першим вийшли в темпай, але у вас одностороннє очікування. Ви, звичайно, намагаєтеся поліпшити очікування. Тому оголошення ріічі відкладеться до кращих часів. Винятком буде лише пенчан. Пенчан дуже складно поліпшити. Найімовірніше прийде виграшний тайл ніж це очікування покращиться. Це означає, що вирішивши поліпшувати пенчан, ви дасте багато часу своїм опонентам для збору руки. Краще зразу  оголошувати ріічі і змушувати опонентів захищатися. Тому що, ріічі з очікуванням в пенчан набагато ефективніше на початку гри ніж наприкінці.

 

4: Неймовірні яку

Часто буває так, що закінчуються як безпечні, так і “не дуже безпечні” тайли. У цьому випадку ми можемо розраховувати на зниження вартості руки опонента. Тобто, якщо ми потрапимо в рон, то заплатимо менше.

Для прикладу, якщо ви припускаєте, що опонент цілиться в таняо, скидайте одиниці і дев’ятки. Завжди є шанс, що у нього в руці 2m3m з очікуванням на 1m або 4m, але якщо у нього і справді таняо, то скидання  1mобійдется вам дешевше, ніж 4m.

А якщо суперник цілиться на чанту, то почніть скидати 5-ки, а тільки потім 4-ки і 6-ки. Можливо у нього в руці  2m3m з очікуванням на 1m або 4m, і якщо там дійсно чанта, то скидання 4m дешевше ніж 1m.

Якщо ви думаєте, що у нього в руці хоніцу, то спробуйте скинути тайл іншої масті. Іноді так здається і у нього в руці переважають тайли однієї масті. У цьому випадку намагайтеся знайти безпечні тайли, грунтуючись на ранніх зносах.

Можливо противник вирішить побудувати очікування навколо дори? НЕ скидайте тайли, які знаходяться поруч з дорою! Так само не скидайте червоні п’ятірки, поки не пройде звичайна.

 

5: Скидання сетів і т.д.

Це тактика з ряду “останньої можливості”. Якщо у вас є пара, пон або навіть кан ви можете спробувати скинути один. Тайл все ще небезпечний, але якщо він пройде, то це знак що у нас є ще кілька ходів! За цей час, є шанс, що фурітен тайлів добавиться і убезпечить вас на ще одне коло.

Ще один хороший хід – скидати тайли, кілька аналогів яких вже є на столі. Ваші противники зазвичай не оголошуватимуть ріічі, якщо бачать майже всі свої очікування на столі.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *